6 tipp az egyensúlyod megőrzése érdekében – avagy vállalkozás ép ésszel

6 tipp az egyensúlyod megőrzése érdekében – avagy vállalkozás ép ésszel

Hogyan őrizzük meg az egyensúlyunkat úgy, hogy közben a vállalkozásunk is haladjon? Ez itt a nagy kérdés.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás elinduljon, egy üzleti ötlet valóra váljon, rengeteg akadályon kell átküzdeni magunkat.
Igen, még akkor is, ha isteni ötletből indulunk és minden támogatás ott van a hátizsákunkban.

Hogy fel tudjuk venni a kezdő lendületet, mint a futók a startnál, komoly elhatározásra van szükségünk. Enélkül a kezdeti lendület nélkül nem lehet elindulni, nincs start, nincs kilövés. Szóval az elején kell a sprint, de ha a 6. kört is ilyen tempóban futjuk, akkor nem biztos, hogy sokáig fogjuk bírni az iramot. Vissza kell vennünk, lassítani időnként, pihenőket beiktatni – felvenni a frissítő pontokon ránk váró innivalót és pár falatot.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy már az üzleti évünk kezdetén – aminek többnyire semmi köze a januárhoz – hozzunk néhány “biztonsági intézkedést” az ép eszünk megőrzése érdekében.

Íme 6 tipp vállalkozóknak az egyensúly megőrzéséhez:

1. Iktassunk be hosszabb szabadságokat

Az “én nem tudok szabadságra menni”, “nem hagyhatom most itt az egészet, hiszen csak másfél éve indultunk”, és hasonló önkorlátozó gondolatokat nagyon jól ismerjük. Viszont ha mi nem teszünk be pihenőt, majd betesz az élet, vagy a testünk bölcsen kiiktat bennünket, hogy pihenni tudjon – ha már az agyunk nem elég okos a leálláshoz.
Szóval legyenek pár napos és hosszabb pihenők is az évben. Nem fog történni semmi, ha jókor, a saját ritmusunknak megfelelő időben kihúzunk a naptárunkból akár heteket.

2. Legyen heti töltőprogramunk

Praktikus megoldás a heti órarend készítése. És ami nagyon fontos, hogy ne kezdjük el beírni a “fontos” dolgokat, hanem először is tegyünk be magunknak egy töltőprogramot. Lehet ez idő az olvasásra, kádban fürdés, kirándulás, barátnőzés, koncert, kozmetika vagy az én kedvencem: a shiatsu kezelés. És ha igazán vagányak akarunk lenni, hagyhatunk üres helyeket is a naptárban. Nem, nem a vészhelyzetekre, hanem az üres hely kedvéért.

3. Iktassunk be napközbeni pihenést

Nem igazán vagyunk a sziesztára kondicionálva, pedig a napközbeni kisebb szundi egyáltalán nem ördögtől való. Ha megnézzük a jin-jang szimbólumot, abban sem csak egy fekete és egy fehér rész váltja egymást. Hanem ott van a fehérben a fekete, a feketében a fehér pötty. A nappalban az éjszaka, az éjszakában a nappal. És ha ez nem is épp alvás, de egy séta, relax vagy pár perc felhőnézés, már sokat tettünk magunkért.

4. Tervezzünk előre

Nemcsak az idegrendszerünknek, de a kreativitásunknak is jót tesz, ha előre tervezünk. A keretek és a nagy léptékben gondolkodás jól támogatja a mindennapi teendőinket, és segít, hogy ne vesszünk el a fontosnak tűnő apróságok között.
Mennyi időre tervezzünk előre? A nagy vonalakat évekre, az üzleti tervet legalább egy évre, a kommunikációs tervet legalább 3-4 hónapra előre érdemes megtervezni. Emellett a közösségi oldalakon történő kommunikációhoz a havi- és hetitervek kiváló mankót jelentenek.

5. Hagyjunk bőven időt a kardinális projektekre

Klasszikus eset, hogy pont a nagy kampány előtt romlik el a nyomtató, ázik el a fürdőszoba, betegszenek le a gyerekek, és fogalmunk sincs, hogy mit hogyan fogunk befejezni. Ezeket a beeső helyzeteket nem tudjuk kikerülni, de ha teszünk puffer időket a tervbe, akkor azokkal csökkenthetjük a károkat. Például az induláshoz szükséges weboldal már jó, ha nagy vonalakban készen van 1-2 hónappal hamarabb. Ha fotózunk, azt is érdemes korábban megtenni, és bátran számoljunk az utómunkára és a grafikai munkára is dupla időket, így nem érhet minket meglepetés.

6. Delegáljunk

Szép dolog az önállóság, de a tervezés során érdemes előre jelölni azokat a feladatokat, amiket vagy nem tudunk, vagy nem akarunk elvégezni. Számoljuk ki, hogy megéri-e nekünk, ha valaki más végzi el ezeket helyettünk. Így a kiadásainkat növeljük ugyan, de időt spórolunk, és ha jól választjuk meg, hogy kinek adjuk a feladatot, nemcsak elvégezve lesz időre, de sokkal jobb végeredményt is kaphatunk.

+1 Legyen hátországod!

Abban ugyan nem tudunk segíteni, hogy hova menj szabadságra, vagy számodra mi a legjobb pihenőprogram, de a tervezésben, feladatok átvállalásában és megvalósítható határidők felállításában igen.
Ha szeretnél velünk dolgozni, válassz a csomagjaink közül, vagy töltsd ki a beugró kérdőívünket és már jöhetsz is az első körös ingyenes konzultációnkra.

Comments are closed.